zobacz porady opinie efekty

Acerola – lecznicze właściwości

Acerola – lecznicze właściwości

Acerola to amazońska jagoda, będąca mocno podobna do acai, ale z jakiegoś powodu nie ma identycznej rozpoznawalności.

Może to być mocniejszy przeciwutleniacz, ma bardzo dużą zawartość fenolową i jest jednym z najsilniejszych źródeł witaminy C na naszej planecie. Młoda acerola może mieć prawie 8% witaminy C, która jest prawie 40 razy większa niż w przypadku pomarańczy.

Wybrane związki fenolowe znalezione w aceroli zawierają proantocyjanidynę, galusan epigallokatechiny i epicynę. Związki te są podobne do związków obecnych w innych fioletowych produktach spożywczych, jagodach i zielonej herbacie, z których wszystkie wykazują niezwykłe właściwości lecznicze.
Korzyści zdrowotne Aceroli

Wspomaganie leczenia cukrzycy

Ostatnie badania wykazały, że przeciwutleniacze znajdujące się w owocach aceroli mogą naprawdę pomóc opóźnić uwalnianie glukozy do krwiobiegu. To uregulowanie insuliny i glukozy jest najważniejszym środkiem przeciwdziałania skokom i spadkom cukru, które mogą być niebezpieczne (a nawet śmiertelne) u osób cierpiących na cukrzycę. Acerola jest pomocna nie tylko w zapobieganiu wystąpieniu choroby, ale także reguluje poziom cukru we krwi u zdrowych ludzi.

Zapobieganie rakowi

Owoce Aceroli posiadają rozmaite składniki przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników w mechanizmie ludzkim. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki poddane są groźnym przemianom w komórkach rakowych a także zaostrzają inne ciężkie choroby. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze acerola cherry, powiązano je ze spowalnianiem rozprzestrzeniania się raka płuca u pacjentów cierpiących na tę bardzo powszechną formę choroby.

Właściwości zapobiegające szybkiemu starzeniu

Wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w owocach acerola jest nie tylko znakomity do spowolnienia rozprzestrzeniania się raka, ale także do ogólnie oczyszczenia ciała z niebezpiecznych toksyn i substancji, które są przyczyną jego choroby. Karotenoidy w aceroli pomagają chronić zdrowie oczu i poprawiają kondycję skóry, podczas gdy bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia funkcji poznawczych i przeciwdziałają pojawieniu się innych chorób związanych z wiekiem.

System odpornościowy

Owoce Acerola mają jedną z najwyższych zawartości witaminy C, na którą składa się tylko camu camu ( owoce z bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych). Dla osób, które pragną wspomóc swój system odpornościowy, owoce aceroli w cotygodniowej dadzą nam możliwość odczuć dużą poprawę. Witamina C wspomaga produkcję białych krwinek, które są główną linią obrony przed ciałami obcych i patogenami. Ponad to, witamina C jest kluczowym składnikiem kolagenu, co oznacza, że organizm może szybciej się leczyć i regenerować komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki przed chorobami lub urazami.

Metaboliczne problemy

Aby utrzymać organizm na korzystnym poziomie, należy kontrolować metabolizm. Jedną z kluczowych grup witamin, do których należy to jest rodzina witaminy B. Te witaminy, w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne, aby zapewnić prawidłowe działanie organizmu.

Zdrowe serce

Jako bogate źródło potasu, tak jak duża ilość soczystych owoców, także acerola może również zadziałać korzystnie na zdrowe serce. Potas jest lekiem rozszerzającym naczynia, pomaga złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego, rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając przepływ krwi, zmniejszając ciśnienie krwi. Może to zmniejszyć ryzyko pojawienia miażdżycy tętnic, co również zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Bogata różnorodność przeciwutleniaczy pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy bez nadmiaru cholesterolu i wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny.

Trawienie

acerolaMimo, że owoce aceroli nie mają tak wielkiej ilości włókna jak wiele innych owoców, to cały czas są znaczące i zdecydowanie, mogą pomóc zwiększyć uzdrowić układ trawienny. Błonnik spożywczy powoduje bezproblemowe przechodzenie pokarmu przez {układ|przewód| pokarmowy, który zmniejsza zaparcia, wzdęcie, biegunkę, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Oprócz tego błonnik pokarmowy pomaga również wyczyścić niebezpieczny cholesterol z serca.

Na rynku zakupić można tabletki posiadające wyciąg z owoców Acerolii. Najczęściej zalecane jest przyjmowanie 1 tabletki dziennie, popijając szklanką wody. Tabletkę należy przyjmować podczas lub po jedzeniu. Jeżeli organizm jest wycieńczony można zwiększyć dawkę do trzech tabletek dziennie. Kapsułki można znaleźć w {opakowaniach od 30 do 120 tabletek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *