× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Jak zrobić kawę po grecku?

Kawa po grecku

Ciekawią Cię najlepsze przysmaki z różnych zakątków świata? Jednym z nich jest pobudzająca i niezwykle aromatyczne kawa po grecku. Sprawdź, czym ta propozycja różni się od klasycznego espresso i dowiedz się, w jaki sposób ją przyrządzić.

Kawa po grecku – co warto o niej wiedzieć?

Każda osoba, której się poszczęści i ma okazję udać się w regiony słonecznej Grecji, po powrocie wraca myślami do podziwianych tam widoków, a także poznanych smaków i aromatów. Jednym z takich charakterystycznych i cenionych przysmaków, których się nie zapomina, jest grecka kawa.  Napój regionalnie nazywa się Ellinikos Kafes. Niektóre osoby ze względu na nietypową historię Grecji  i Turcji mylą ten wywar z kawą po turecku. Obie esencje przygotowywane są podobnie, jednak z szacunku do własnego  kraju, Grecy zachowali popularny napój pod nazwą kawa grecka. Takie nazewnictwo służy im do dziś. 

Z czego słynie kawa po grecku?

Aby choć na chwilę przywołać wspomnienia o słonecznej Grecji lub skosztować tamtejszego przysmaku, należy przede wszystkim zapoznać się z metodą przyrządzania tego regionalnego wywaru pobudzającego. Istotny jest jednak nie tylko sam proces parzenia, ale również wykorzystana mieszanka i naczynie, w jakim się ją przygotowuje. 

Grecka tradycja podkreśla, że kawę należy przygotować w specjalnym naczyniu zwanym tygielkiem. Dawniej podgrzewano go na specjalnej tacy howoli, którą kładziono na rozgrzanym piasku. Mieszkańcy tamtejszych regionów wierzyli bowiem, że na smak wywaru wpływa nie tylko jakość ziaren, ale i sam proces ich parzenia. Przygotowanie kawy stanowiło i do dziś stanowi bowiem pewnego rodzaju rytuał, który w większości zakątków świata traktowany byłby w dzisiejszych czasach jako zbyt czasochłonny. Do przygotowania kawy po grecku warto zaopatrzyć się więc w tradycyjne przyrządy, jakimi są howoli i tigielek. Można również skorzystać z zamienników. Wiele akcesoriów przydatnych w trakcie parzenia kawy można zakupić w sklepie internetowym Cafe Silesia. W ofercie można znaleźć również wysokiej jakości mieszanki pobudzające, które w tradycji greckiej mają ogromny wpływ na smak przyrządzanego wywaru. Kawa grecka powinna być dość gorzka, a ziarna przed obróbką termiczną należy dość drobno zmielić.  

Jak przygotować kawę po grecku?

Do przygotowania kawy po grecku konieczne jest wykorzystanie odpowiedniej ilości cukru. Poza wysokiej jakości mieszanką kawy mielonej  przyda się więc również dobry słodzik, który jest charakterystyczny dla greckiego przysmaku. Dodatkowo wywar wzmacnia się o przegotowaną, gorącą wodę. 

Sam proces parzenia greckiej kawy należy rozpocząć od rozpalenia palnika. Warto stale kontrolować jego temperaturę. Tygielek, a więc naczynie, w którym przygotowywana jest kawa, umieszcza się bezpośrednio na rozgrzanej płycie lub gazówce. W tym momencie wystarczy wlać do środka wodę i cukier, a tak przygotowaną słodką mieszankę wzmocnić o świeżo mieloną kawęWywar powinien przez chwilę się gotować, tak aby mieszanka wydobyła odpowiedni aromat i smak. Gdy kawa zacznie się unosić, całą esencję należy ostrożnie przelać do filiżanki. O odpowiednio zaparzonym wywarze świadczy wierzchnia warstwa charakterystycznej pianki. W Grecji kawa podawana jest w zestawie ze słodkim przysmakiem. Można pokusić się o tradycyjne greckie ciastka z cynamonem – kulurakia lub ulubiony smakołyk.  Dodatkowo grecki wywar serwuje się z mniejszą szklaneczką zimnej wody, która służy do przepłukania kubków smakowych.