Korzyści ze stosowania kwasów tłuszczowych

Ciało używa tłuszczu nie tylko do ogrzewania. Tłuszcze magazynują energię i chronią ważne organy. Zdrowe tłuszcze obniżają poziom cholesterolu i wspierają mocne serca i stawy. Dodanie kwasów tłuszczowych takich jak omega-3 zmniejsza oporność na insulinę i ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Kwasy tłuszczowe przynoszą korzyści dla zdrowia całego organizmu. Poniżej przedstawiamy 4 powody, dla których warto włączyć do diety więcej kwasów tłuszczowych.
Poniżej przedstawiamy ważne korzyści wynikające z dodania kwasów tłuszczowych do diety.
1. Poprawia zdrowia oczu
Dobre tłuszcze wpływają na zdrowy rozwój oczu u dzieci i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej u dorosłych. Kwasy tłuszczowe wspomagają odprowadzanie płynu wewnątrzgałkowego i zmniejszają szanse na wystąpienie jaskry.
2. Silne stawy
Niektóre tłuszcze mają właściwości przeciwzapalne. Zwiększenie przepływu krwi w całym organizmie zmniejsza ból i obrzęk stawów. Omega-3 jest często częścią planu leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.
3. Zdrowe serce
Właściwości przeciwzapalne zdrowych tłuszczów przynoszą korzyści sercu poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Podwyższone ciśnienie krwi zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i może prowadzić do niewydolności serca.
4. Regulacja poziomu cukru we krwi
Tłuszcze mogą zmniejszyć oporność na insulinę i poziom trójglicerydów u osób z cukrzycą. Olej rybny jest zgłaszane w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Dlaczego tłuszcze są ważne?
Tłuszcze, znane również jako kwasy tłuszczowe, często mają złą reputację. Chociaż nie wszystkie tłuszcze są zbudowane tak samo, tłuszcz jest niezbędny do zdrowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze są odpowiedzialne za magazynowanie energii, zapewniają izolację, rozpoczynają reakcje chemiczne i pomagają chronić ważne organy. Istnieją 4 różne rodzaje tłuszczów: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans. Zdrowe tłuszcze powinny stanowić 30% diety danej osoby.
Dobre i złe tłuszcze
Tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone są uważane za zdrowe dla serca. Źródła dobrych tłuszczów obejmują oliwę z oliwek/olej rzepakowy, orzechy, nasiona i tłuste ryby. Dobre tłuszcze obniżają poziom złego cholesterolu i promują zdrowy. Zdrowe tłuszcze chronią serce i obniżają ciśnienie krwi. Zwiększając ilość spożywanych zdrowych tłuszczów, osoba czuje się pełniejsza, co ogranicza zachcianki i sprzyja zdrowej wadze.
Tłuszcze trans i nasycone są uważane za niezdrowe. Znajdują się one głównie w żywności komercyjnej, produktach mlecznych, wszystkim co smażone i olejach uwodornionych. Złe tłuszcze podnoszą poziom szkodliwego cholesterolu LDL i obniżają korzystny poziom HDL. FDA pracuje nad wyeliminowaniem stosowania tłuszczów trans w żywności komercyjnej. Tłuszcze trans mogą być całkowicie usunięte z diet, natomiast tłuszcze nasycone powinny być ograniczone do 10% dziennego spożycia kalorii.