Olej rzepakowy – skarb z polskich pól

Harvest ready canola field under blue cloudy sky sunny day
Cudze chwalimy, a swego nie znamy. Właśnie tak można podsumować nieprzemijającą popularność oliwy z oliwek, która od lat gości na domowych stołach. Jej sława jest jak najbardziej zasłużona, w końcu bogactwo cennych składników, które w sobie kryje jest nie do przecenienia. Ale czy wiesz, że tego co dobre i niezwykle wartościowe wcale nie trzeba szukać daleko? Wystarczy tylko spojrzeć na nasze rodzime, mieniące się złotem pola rzepaku, będące źródłem płynnego skarbu, jakim jest olej rzepakowy. Na czym polega jego wyjątkowość?
Olej rzepakowy, czyli oliwa z oliwek północy
Olej rzepakowy nie bez powodu nazywa się oliwą północy. Obecność cennych składników, takich jak chociażby niezbędne dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kompleksowo wspierające zdrowie witaminy A, E, D oraz K czy pomocne w walce ze złym cholesterolem sterole, to wspólny mianownik płynnego złota pochodzącego z rzepakowych pól oraz skarbu z południowych gajów oliwnych. Olej rzepakowy z pewnością w niczym nie ustępuje oliwie z oliwek, a co więcej, za sprawą aż 10-krotnie wyższej zawartości kwasów Omega 3 czy większej ilości witamy E, będącej naturalnym przeciwutleniaczem, staje się jednocześnie zdrowszym wyborem.
Olej rzepakowy – zdrowie zamknięte w butelce
Serce, wzrok, cera. Spożywanie oleju rzepakowego niesie za sobą szereg korzyści dla całego organizmu. Wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega 3 i Omega 6, przekłada się na lepszą pracę mózgu, prawidłowe funkcjonowanie wzroku czy na przykład skuteczną profilaktykę przed miażdżycą. Sama ich obecność to jednak nie wszystko. W diecie ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji między Omega 6 a Omega 3 i to właśnie olej rzepakowy, jako jeden z nielicznych, może poszczycić się idealnym z punktu widzenia zdrowia stosunkiem tych dwóch kwasów tłuszczowych.
Płynne złoto z rzepakowych pól to także klucz to naturalnej urody, a wszystko za sprawą wyjątkowej mocy obecnych w nim witamin. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina E, nazywana również źródłem młodości. Opóźnia procesy starzenia, nawilża skórę i nadaje jej pożądanej elastyczności – nie sposób jej nie docenić. W butelce oleju rzepakowego skrywa się również prowitamina A, czyli inaczej beta-karoten, która stanowi doskonałe wsparcie na przykład dla osób borykających się z problemem cery trądzikowej. Na tym jednak lista korzyści się nie kończy – olej rzepakowy, ze względu na występujące w nim składniki, sprawdzi się również w pielęgnacji włosów, które przy jego pomocy zyskają na miękkości. Co więcej, można go także zastosować na dłonie i ciało. Efekt? Zregenerowana i nawilżona skóra.
Olej rzepakowy – zdrowe, kuchenne rewolucje
Na koniec warto także wspomnieć o kuchennych zastosowaniach oleju rzepakowego, które niemal się nie kończą. Pieczenie, zarówno mięs jak i słodkich ciast czy babeczek, gotowanie, a nawet smażenie, na co pozwala jego wysoka temperatura dymienia — olej rzepakowy to produkt, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Można go stosować nie tylko na ciepło, ale i na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek. Jego uniwersalność to bez wątpienia duży atut. A jeśli o przyrządzaniu potraw mowa… wiele kulinarnych inspiracji z użyciem naszego rodzimego płynnego złota znajdziesz na stronie olejrzepakowy.com, będącej częścią projektu „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Oprócz ciekawych i pełnych smaków przepisów, czekają tam na Ciebie również bogate w wiedzę broszury informacyjne i wartościowe porady na temat zdrowia i urody.