× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Suszone owoce – zdrowie na talerzu

suszone owoce

Wielu z nas uwielbia smak suszonych owoców. Są one doskonałe jako zdrowa przekąska, idealne do owsianki czy do zrobienia fit deseru. Większość jednak dostępnych na rynku owoców z paczkach, posiada dodatkowo cukier, co automatycznie znacząco wpływa i na zwiększoną ilość kalorii i na negatywne ich działanie na nasz organizm. Chcąc więc takie owoce zrobić samodzielnie, kluczowe znaczenie odgrywa proces dehydratacji, a więc w dosłownym tego słowa znaczeniu, zmniejszeniu zawartości wody w żywności. Aby wykonać to szybko, sprawnie i skutecznie, idealnym urządzeniem jest dehydrator, który został zaprojektowany w taki sposób, aby taką dehydratację przeprowadzić najlepiej, jak tylko jest to możliwe. 

Dehydrator – urządzenie do suszenia owoców

Wybierając dehydrator do domowego użytku, można samodzielnie suszyć wszelkie owoce, tworząc z nich najwyższej jakości, smaczne i zdrowe przekąski w słodkiej wersji. Dlaczego warto na takie rozwiązanie postawić? Bo suszenie ogranicza rozwój szkodliwych bakterii, pleśni, jak również i drożdży, wydłuża znacząco czas przydatności ich do spożycia i dłuższe ich przechowywanie. Co więcej, taki proces dehydratacji na długo zachowuje w suszonych owocach ich smak, a ponadto zachowuje w nich wszelkie wartości odżywcze. Suszenie produktów stało się w ostatnim czasie niezwykle popularną formą zarówno przetwarzania, przechowywania, jak również i zatrzymywania smaku sezonowych owoców czy warzyw na dłużej. Chcąc więc zyskać zdrową, a przy tym niezwykle smaczną przekąskę, którą kochają i dzieci i dorośli, na pewno warto posiadać w swojej kuchennej przestrzeni dehydrator, jako niezawodne urządzenie dla każdego. 

Jak działa dehydrator do suszenia owoców?

Wykorzystując dehydrator, ten swoim działaniem naśladuje niemal naturalne powstawanie wiatru, aby to suszenie mogło się odbyć. Na każdej z półek takiego urządzenia, to suszenie odbywa się w sposób ciągły i równoległy. Najwyższej jakości urządzenia mają kilka automatycznych programów, w których to można ustawić stosowną temperaturę, jak również i czas działania sprzętu. Ponadto, bez problemu można ustawić czas, kiedy suszarka taka ma się wyłączyć. Czy oprócz owoców można suszyć w niej także i inne produkty? Oczywiście! W okresie jesiennym, dehydrator sprawdza się doskonale do suszenia grzybów, ale stanowi także dobre rozwiązanie dla warzyw, ziół, domowych jogurtów, w których niezbędna jest fermentacja czy nawet mięs, aby móc uzyskać pyszną, suchą przekąskę.